Korindon sınıfında yer alan yakut, elmastan sonra en sert ve değerli taştır. Yoğun kırmızı bir renge ve göz kamaştıran bir parlaklığa sahip olması “Yakut taşı nasıl anlaşılır?” sorusuna verilebilecek en kısa ve net cevaptır.
Işıltılı görünümüyle tarih boyunca asaletin ve iktidarın sembolü olarak görülen yakut taşı kendine hayran bırakan derin kırmızı rengiyle de aşkın ve tutkunun yansıması olarak kabul edilir.
Yakut, takıların ihtişamını ve zarafetini artıran benzersiz bir unsur olarak öne çıkar. Özellikle kendi gibi değerli taşlar arasında bulunan pırlanta ile bir araya geldiğinde göz alıcı bir ışıltı oluşturur. Bu göz alıcı ışıltıyı bileğinizde taşıyarak tüm bakışları üzerinize çekmek için pırlanta yakut bileklik modelini tercih edebilirsiniz.
Oldukça değerli bir taş olan yakutun sahteleriyle karşılaşmak maalesef mümkündür. Sentetik taşların yanı sıra yakutla benzer özellikler taşıyan farklı taşların da yakut adıyla satıldığı sıklıkla görülür. Bu nedenle “Orijinal yakut taşı nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabı büyük önem kazanır.
Sahte yakut taşı olarak sunulan taşlar arasında başta lal olmak üzere kırmızı kuvars, turmalin ve cam yer alır.
Gücün ve tutkunun simgesi olan yakut taşının göz kamaştıran parlaklığına sahip olmak isteyenler “Gerçek yakut nasıl anlaşılır?” sorusunun cevabını merak edebilir. Ancak gerçek yakut, orijinalliği ilk bakışta anlaşılabilecek bir taş değildir. Yakutun gerçek olup olmadığını tespit etmek için bir dizi farklı işlem uygulanır. Dolayısıyla “Yakut nasıl anlaşılır?” sorusu farklı şekillerde yanıtlanabilir.
“Ham yakut nasıl anlaşılır?” sorusuna öncelikli olarak verilebilecek cevap taşın rengine ve parlaklığına bakmaktır. Gerçek yakut taşı canlı bir kırmızı renge sahiptir ve parlaklığıyla öne çıkar. Elinizdeki yakut taşı soluk, cansız bir renge ve görünüme sahipse muhtemelen sahtedir.
Ancak lal gibi yakuttan daha parlak taşlar da mevcuttur. Bu nedenle yakutun orijinalliğini test etmek için farklı yöntemler kullanmak gerekir.
Yakut taşını taklit etmek için çoğunlukla cam kullanılır. Dolayısıyla yakutun gerçek olup olmadığını anlamak için yakutu aynı renkte bir cam parçasıyla kıyaslamak işe yarar bir yöntemdir. Eğer yakut olduğunu düşündüğünüz taş ve cam parçası benzer şekilde görünüyorsa bir sahtecilik söz konusu olabilir.
Yakut elmastan sonraki en sert ve dayanıklı taş çeşididir. Dolayısıyla bir yakutu ancak elmas çizebilir. Eğer tırnakla ya da bozuk para gibi sert bir cisimle çizilebiliyorsa gerçek bir yakut taşından söz etmek mümkün değildir.
Yakut taşının gerçekliğini başka bir yüzeye sürterek de anlamak imkân dahilindedir. Bunun için porselen bir karo ya da şeffaf cam gibi bir yüzey kullanılabilir. Ancak bu test için dikkat edilmesi gereken nokta taşın yüzeyi çizip çizmediği değil, taşın yüzeyde iz bırakıp bırakmadığıdır. Eğer taşı yüzeye sürttükten sonra geride kırmızı bir iz kalıyorsa bu, taşın yapay olarak renklendirildiğinin, dolayısıyla sahte olduğunun işareti olabilir. Ancak bu testin her zaman doğru sonuç vermeyebileceği unutulmamalıdır.
İşi ehline bırakmak her zaman için en etkili ve doğru yoldur. Gerçek bir yakut olup olmadığından tamamen emin olmak için taşı mutlaka uzman bir kuyumcuya inceletmek gerekir.
Kuyumcuların taşların orijinalliğini anlamak için kullandıkları öncelikli araçları büyüteçlerdir. Bir kuyumcu büyüteci elde ederek gerekli incelemeleri evde gerçekleştirmek de mümkündür. Büyüteçten bakıldığında kusursuz bir yapı görülüyorsa taş sahte olabilir. Çünkü gerçek yakutlarda ufak tefek kusurların olması gerekir. Aynı zamanda taşın içerisinde baloncukların ve kabarcıkların bulunması da taşın sahte olduğunun göstergesi olabilir.
Yakut taşına ilgi duyanların merak ettiklerinin arasında “Yakut taşı nerede bulunur?” sorusunun cevabı da yer alır. Başta Güney Doğu Asya ülkeleri olmak üzere yakut taşı dünyanın birçok farklı bölgesinde bulunur. Sri Lanka, Burma, Hindistan, Tayland, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Afganistan, Madagaskar ve Mozambik “Yakut taşı nerelerde çıkarılır?” sorusuna verilebilecek başlıca yanıtlardır.
Peki “Yakut nasıl oluşur?”. Yakut, magma yoluyla oluşan ana kayaların jeolojik kuvvetler veya yüksek sıcaklık ve basınç altında metamorfize olmasıyla meydana gelir. Bu süreçte, alüminyum ve oksijenin birleşmesiyle korundum kristalleri oluşur. Yüksek basınç ve sıcaklık altında korundum kristalleri büyüyerek kırmızı renkteki yakutu oluşturur.
Hindistanda “taşların Efendisi” olarak tanımlanan yakut taşını satın alırken bir takım noktalara dikkat etmek gerekir. Yakut taşı alırken dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Kırmızı renginin canlılığına ve parlaklığına
Çok fazla kusur ve bulanıklık barındırmamasına
Berrak olmasına
Uygun bir kesime sahip olmasına
İşçiliğine
Karat değerine
İşlem görmemiş gerçek bir yakut olmasına
Sertifikasına
Yakut taşı alırken en çok önem kazanan nokta gerçekliktir. Her ne kadar çeşitli testlere tabi tutarak yakut taşının gerçekliğini tespit etmek mümkün olsa da güvenilir satıcıları tercih ederek önlemi baştan almak gerekir. Güvenilir satıcılar yakut taşının gerçekliğini sertifikalarla güvence altına alır. Böylelikle yanılgıya düşmeden ya da sahtecilikle karşılaşmadan güven içerisinde yakut taşına ve yakut taşı bulunan takılara sahip olabilirsiniz.
Gerçekliği ve kalitesi uluslararası sertifikalar ile kanıtlanmış olan yakut mücevher modelleri Craft Pırlanta’da! Göz kamaştırıcı ihtişamı ile en değerli taşlardan biri olan yakutu benzersiz tasarımlar ile buluşturan Craft Pırlanta sayesinde dikkat çekici bir ışıltıya kavuşabilirsiniz.
Craft Pırlanta, özel tasarım bileklik ve yüzük koleksiyonlarında yer alan yakut taşını zevkinizi ve tarzınızı yansıtacak form seçenekleriyle sunar. Kusursuz bir işçiliğin yansıması olan damla, markiz ve oval kesim yakut taşı mücevherleri Craft Pırlanta’da bulabilirsiniz.
Yakut mücevherler sevdiklerinize hediye etmek için de mükemmel bir seçenektir. Aşkın rengi kırmızının en derin tonuna sahip yakut taşının ve sadakatin sembolü pırlantayı tasarımda buluşturan yakut yüzük modelleri sayesinde sevginizi ve bağlılığınızı en güzel ve zarif şekilde gösterebilirsiniz.