Pırlanta, ışıltısı ve gösterişli tasarımlarıyla her döneme damga vurmayı başarmış bir mücevherdir. Pırlantanın bu kadar değerli olması da özel günlerde takılmasını ve hediye olarak tercih edilmesini sağlayan önemli bir unsurdur. Pırlantalar oldukça farklı kalite ve değerde olabilir. Bu sebeple de bu mücevherin değerini belirleyen bazı unsurlar bulunur. Aynı zamanda kalitesinin belgelerle ortaya konması da önemli bir detaydır. Bu nedenle de pırlanta satın alırken sadece estetik detaylarına bakmamak ve detaylı şekilde incelemek oldukça önemlidir.
Pırlantanın kalitesini gösteren bazı uluslararası sertifikalar bulunur. HRD & GIA, dünya çapında bilinen bir sertifikadır. Bu sertifikayla pırlantanın değeri ve kalitesi belirlenir. Özellikle de pırlanta seçiminde bu sertifika büyük önem taşır. Birçok marka da güvenilirliğini bu sertifikayla ortaya koyar. Ancak bazı markalar ve internet siteleri sahte sertifika ile alıcılarını yanıltır. Yaşanan bu durum hem maddi hem de manevi açıdan son derece can sıkıcıdır. Bu yazımızda pırlanta seçiminde sertifikanın önemini ve güvenilirliğini sizlere detaylı bir şekilde aktaracağız.
Pırlantalar hakkında iyi bir bilgi sahibi olmadan seçim yapmamak gerekir. Bu nedenle ilk olarak sertifikaların anlamını iyi bir şekilde öğrenmek önemlidir. HRD sertifikası, pırlantanın kalitesini ve özelliklerini ortaya koyan önemli bir belgedir. Pırlantaya değer biçildikten sonra bu sertifika verilir. İngilizce açılımı “Hoge Raad voor Diamant” olan bu belge Pırlanta Yüksek Konseyi tarafından hazırlanır ve uluslararası geçerliliği bulunur. Sertifikada pırlantanın kesimi, berraklığı ve kaç karat olduğu gibi bilgiler bulunur. Tüm bilgiler şeffaf bir şekilde yazdığından, taş gerçek değerini korur.
HRD sertifikası, Avrupa standartlarında kaliteyi ortaya koyar. Pırlantanın değeri iyi bir şekilde belirlenerek, tarafsız olarak sunulur. Pırlanta sertifikası için bir nevi garanti belgesi demek doğru olacaktır. Sertifikalı mücevherler arasından tercih yapmak aldığınız pırlantanın kalitesinden emin olmanızı sağlayacaktır. Craft Pırlanta olarak en özel tasarımlarımız olan pırlanta yüzük modelleri seçeneklerimizin hepsi sertifikalı olup size en iyi kaliteyi sunan tasarımlardır.
HRD, 1973 yılında Belçika Antwerp şehrinde kurulmuştur. Antwerp, sektörde lider konumunda olduğundan pırlantanın kuruluş yeridir ve HDR’nin de amacı pırlanta sektörünü denetleyerek standartları belirlemektir. Aynı zamanda sektördeki güvenilirliğini de gösterir. HRD’nin uluslararası saygınlık kazanmasında bağımsız bir şekilde değerlendirme yapması ve yıllarca geliştirdiği analiz yöntemleri rol oynar. Sertifika işlemlerinde son teknolojinin ürünü olan cihazlar kullanılır. Ayrıca değerlendirme süreci gemologlar tarafından yapılır. Tüm pırlantalar, değerlendirilerek, en güvenilir şekilde değeri ortaya konur (Gemoloji biliminin temel amacı taşların kimliklerini doğrularken değerlerini de belirlemek ve buna bağlı olarak da sahtecilikle mücadele etmektir. Bu alanda uzmanlaşmış olanlaraysa gemolog denmektedir).
HRD’nin güvenilirliğinin arkasında uzman çalışması ve en küçük detaylarına kadar incelenmesi yer alır. Tüm süreç Avrupa standartlarına uygun olacak şekilde ilerler ve kalite kontrollerinde tutum oldukça disiplinlidir. HDR’nin sektördeki yeri oldukça saygındır. Mücevher alıcıları, Avrupa pazarında HDR ile güvenilir olduğunu gösterir.
Sertifikasyon sürecinde bilimsel bir yaklaşım sergilenir. Taşın kalitesi fiziksel ve optik özellikler doğrultusunda incelenir ve sonrasında da standartlara uygun şekilde belgeleme yapılır. HRD sertifikasında karat ağırlığı yer alır. Karat, pırlantanın ağırlığını ve değerini etkiler. Sertifikada karat ağırlığı belirlenirken hassas cihazlar kullanılır. Pırlantanın rengi yazar. Pırlantalarda renkler D ve Z arasında değere sahiptir. D en renksiz ve yüksek değerden oluşan sınıftır. Z ise sarımsı bir renge sahiptir.
Berraklık derecesi belirtilir. Berraklık yüzeydeki kusurları ve doğal izleri belirten bir bilgidir. HRD berraklığı yazarken taş 10 büyütülür. Kapsamlı bir incelemenin ardından kusurlar tanıtılır. Bunların dışında kesim kalitesi, parlaklığı, orantısı, boyutu, simetri değerleri gibi veriler de sertifikayla belirlenir. Her bir detay titiz incelemenin ardından sertifikaya yazılır.
HRD (Hoge Raad voor Diamant) laboratuvarları hakkında çok kapsamlı ve sistemli bir çalışma yaptığı bilinir. Dünya çapında saygınlık kazanan bu laboratuvarlarda son teknolojinin ürünleri kullanılır. Fiziksel ve optik özellikler doğrultusunda kapsamlı bir analiz yapılır. HRD laboratuvarlarında uzman gemolog ekipleri çalışır ve bunlar değerli taş analizi alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Tüm raporlarda tarafsızlık ilkesi önem taşır. HRD çalışma sisteminde ilk olarak teslim alma ve kimliklendirme yapılır. Pırlanta, kontrollerin ardından bir kod verilerek kimliklendirilir. Ardından ölçümler yapılır, uluslararası standartlar doğrultusunda veriler elde edilir ve detaylı bir şekilde raporlanır. Sertifikaya sahip olan firmalar ve kişiler, herhangi bir orijinallik korkusu yaşamadan kullanım imkânı elde eder. Bu sayede pırlanta, verilen maddi değeri tüm yönleriyle hak eder.
GIA sertifikası, dünyadaki en saygın mücevher değerlendirme kuruluşu olan Gemological Institute of America (Amerikan Gemoloji Enstitüsü) tarafından verilen bir belgedir. Sertifikada pırlantaya dair veriler tüm yönleriyle analiz edilir. Uluslararası standartlarda kaliteye dair bir güvence ortaya koyar. GIA, 1931 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde kurulmuştur. GIA ile kalite ölçütleri ve güvenilirlik sağlanır. Bu kurum 4C sistemini standart haline getirir. 4C ise renk (color), karat (carat), kesim (cut) ve berraklık (clarity) olarak bilinir.
GIA sertifikasına sahip olan bir pırlantaya kalite açısından güvenilir. Sertifikada bulunan bilgiler, taşın gerçek değerini ortaya koyar. Ayrıca yatırım açısından da güvence taşır. Bu sertifikaya sahip olan pırlantalar uluslararası pazarlarda kolayca satılır. Ayrıca belgede tüm bilgiler şeffaf bir şekilde yazar. Craft Pırlanta olarak koleksiyonlarımızda GIA sertifikalı modeller sunarak her zaman kaliteli, sertifikalı ve en iyi pırlantaya ulaşmanızı sağlıyoruz.
GIA’nın kuruluşunda ve otorite haline gelmesinde kalite kriterlerini geliştirerek standardize etmesi yer alır. Mücevher dünyasında değerli taşların kalitesini belirlemenin yanı sıra güvenli bir ticaret imkanı da sağlamıştır. Aynı zamanda kurum hem eğitim hem de araştırma alanlarında oldukça aktif rol oynar. Çeşitli eğitim programları düzenlenerek gemologlar yerleştirilir. Alanında uzmanlar yetiştirir, araştırmalar yapılarak yeni standartlar ve teknikler geliştirir.
GIA sertifikası hem alıcı hem de satıcılara güvenilirlik sunar. Çünkü pırlantanın değeri ve kalitesi resmi olarak tescillenmiştir. Tüm değerlendirme süreci objektif olarak belgelenir ve aynı zamanda pırlantanın uluslararası değerini de ortaya koyar. GIA, şeffaflık ilkesiyle hareket eder. Bu sayede de mücevher alıcıları, gerçek değeri anlama şansı elde ederken yanıltıcı satış yapılmasının da önüne geçilmiş olunur.
GIA, pırlanta kalitesini değerlendirirken bazı kriterler kullanır. 4C kuralı olarak bilinen bu kriterler kaliteye, görselliğe ve maddi değere etki eder. Dolayısıyla GIA değerlendirme kriterlerinin büyük önem taşıdığını söyleyebiliriz. Pırlantalarda 4C kuralının yanı sıra renk dereceleri de dikkate alınır. Renkler, pırlantadaki estetik açıdan önemli detaylardan bir tanesidir. Bununla birlikte sertifikada kesim özellikleri de içerir. Simetri, cilalama, prepositionlar gibi detaylardan oluşur. Mükemmel kesime sahip olan bir pırlanta, kusursuz şekilde parlar. Pırlantanın kesim kalitesi ne kadar yüksekse, o derece ışığı yansıtır. Bu durum pırlantanın göz alıcı parlaklığa kavuşmasını sağlar.
GIA sektördeki güvenilirliğiyle bilinir. Değerlendirme raporlarında doğruluğa büyük önem verilir. Ekipmanlarda değerli taşların tüm özellikleri hassasiyetle analiz edilir. Pırlantanın karat ağırlığını belirlemek için spektroskopi, lazer teknolojileri ve mikroskopi gibi teknikler kullanılır.
Değerli taşın doğal olup olmadığını anlamak için özel cihazlar kullanılarak analiz edilir. Bu sayede gerçek yapısı belirlenir. Gemologların analiz yapma yetkinliği yüksek standartlardadır ve her türlü bilimsel gelişmeyi yakından takip ederler. Sonuçlar her zaman güvenilirdir. Değerlendirme sürecinin temelini oluşturan 4C kriterleri sertifikaya da yazılırken birçok bilgi detaylı ve açık şekilde tanımlanır. Çoğu pırlantanın üzerinde kimlik numarası bulunur. Bu sayede sertifika gerektiğinde doğrulanır. Sertifikalar, GIA resmi tabanında saklanır. Gerektiğinde kontrolleri sağlanır.
HRD ve GIA, benzer özellikler gösteren sertifikalar olsa da çeşitli farklılıklar bulunur. Öncelikle her iki şirket birbirinden farklıdır. GIA sertifikası, direkt olarak pırlantaya verilir ve sadece pırlanta sisteme kaydedilir. Bu sayede değerli taşın bir takıda kullanım imkanı oluşur. Sertifika direkt olarak taşın üzerinde yer alır. HRD sertifikası ise sadece pırlantaya değil, sahip olduğu biçime de verilir. Bu nedenle eğer yüzük için alındıysa sadece yüzük için geçerlidir. Farklı bir biçimde ya da takıda kullanılması, geçerliliğin kaybolmasına yol açar. Ayrıca karat konusunda da farklılıklar söz konusudur. Genel olarak 0,30 karat ve üzeri değerli pırlantalarla GIA, 0,1 karat ile ise HRD inceleme yapar.
Her sertifikanın üzerinde eşsiz bir kimlik numarası bulunur. Bu numara üzerinden orijinallik doğrulanır ve kayıtlara ulaşım sağlanır. Kontrolleri sağlamak için GIA veya HRD üzerinden web sitesi aracılığıyla kontroller yapılır. Bazılarında ise kimlik numarası lazerle kazınır. Eğer modern bir sertifika ise QR kod ya da hologram gibi kodlar da bulunabilir. Sertifikalarda bulunan bilgiler arasında karat ağırlığı yer alır. Karat ile pırlanta değeri belirlenir. Eğer pırlanta 0.50 karat ise bu yarım karat demektir. Renk derecesi ise belirli harflerle sıralanır. Buna göre:
Önemli veriler arasında berraklık derecesi de bulunur. Bunlar pırlantadaki izleri ifade eder. FL kusursuz, I3 ise belirgin izleri temsil eder. Bunun dışında kesim ağırlığı da dikkate alınmalıdır. Pırlantanın ışığı yansıtma oranı excellent, very good, good gibi terimlerle ifade edilir.
Pırlantalar bir çok mücevherde yer alsa da sıklıkla yüzüklerde kullanılır. Özellikle evlilik teklifi ederken sembolik anlamı, özel bir hediyeyle birleştirir. Pırlantanın nadir ve değerli bir mücevher olması birçok kadının hayallerini süsler. Ancak günümüzde pırlantaya benzemesine karşın, orijinal olmayan birçok takı türü bulunur. Genellikle sertifikasız satış yapan firmalar, güvenilirlik konusunda sınıfta kalır. Gerçek ve sertifikalı pırlantalarda uluslararası geçerlilik bulunur. Bu belge sayesinde dünyanın birçok ülkesinde ticaret yapma imkanı doğar. Siz de sertifikalı ve garantili tektaş pırlanta yüzükler ve daha fazlasını görmek isterseniz koleksiyonlarımıza göz atabilir, kendinize veya sevdiklerinize en güzel pırlantayı hediye edebilirsiniz.
Pırlantalar, doğası gereği birbirinden farklıdır. Sertifika sayesinde her pırlantanın bir kimliği olur. Hem pırlantanın özellikleri saptanır hem de maddi açıdan değer biçilir. Bu sayede de ticaret süreci güvenilir bir şekilde ilerler. Bu durum hem satıcıya hem de alıcıya güvenilir bir satın alma deneyimi sunarken uzun ömürlü kullanımlarda bile formunu korumayı başarır. Ayrıca sigorta değerlendirmesinde, doğru tespit yapabilmeyi sağlar.
Pırlanta seçiminde sertifikanın kontrol edilmesi büyük önem taşır. Bu doğrultuda çeşitli doğrulama yöntemlerine başvurularak herhangi bir riskli durum oluşmasının önüne geçmek mümkündür. Doğrulama yöntemleri firmaların web sitelerinden kolay bir şekilde yapılır. Fakat bunun yanı sıra fiziksel incelemelerle de saptamada bulunulur. İlk olarak pırlanta oldukça detaylı şekilde incelenir. Pırlanta ile birlikte verilen sertifika kontrol edilir. Sertifika numarasıyla sahteciliğin önüne geçilir. Sertifikalarda kâğıt kalitesi kendini belli eder. Genel olarak düşük kaliteli baskı kullanılan sertifikalar sahtedir.
Herhangi bir problem yaşamamak için güvenilir firmaları tercih etmek önemlidir. Bilinen ve kalitesini ortaya koyan firmalar, olası risklerin önüne geçer. Satın alma işlemi yetkili bayilerden yapılmalıdır. Ayrıca firmanın verdiği fatura da dikkatle incelenmelidir. Gerektiğinde profesyonel kişilerin bilgisine de başvurabilirsiniz.
Pırlantanın sahte sertifikaya sahip olup olmadığı derhal kontrol edilmelidir. Birçok kişi, pırlantayı aldıktan sonra kontrollerini yapar. Fakat ödeme işleminden sonra çoktan iş işten geçmiştir. Bunun önüne geçmek için ilk etapta firmanın yetkili olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yetkili bayilerden alışveriş yapmak, güvenilirlik konusunda avantaj sağlar. HRD ve GIA yetkili noktaları internetten araştırma yapmak zamandan kazanmaya yardımcı olur. Daha önce adını duymadığınız firmalardan uzak durmanız gerekir.
Sertifikada yer alan bilgilerle pırlantayı karşılaştırmalısınız ve verilen bilgilerin birebir eşleştiğinden emin olmalısınız. Bazı sahte sertifikalarda yazım yanlışı gibi ufak detaylarda hata olabilir. Bu nedenle her detayı titizlikle araştırmalısınız. Pırlanta fiyatları çeşitli detaylar doğrultusunda belirlenir. Gereğinden düşük segmentlerde satılan pırlantalara şüpheyle yaklaşmakta fayda var. Cazip indirimler, sahte firmaların müşteri çekmek için uyguladığı bir taktik olabilir. Ayrıca yaptığınız alışverişte garanti ve sertifika gibi belgeleri mutlaka temin etmelisiniz.
Pırlanta ve diğer değerli taşlar, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de büyük öneme sahiptir. Türkiye’de değerli taşlara ilgi duyanlar için sertifikalar büyük önem taşır. Genel olarak Türkiye’de HRD ve GIA sertifikası, birçok pırlantada kullanılır. Ayrıca Avrupa kökenli mücevher markaları da HDR ve GIA sertifikasına sahiptir.
Bir değerli taşın HRD sertifikasına sahip olması, Avrupa kalite standartlarına bağlı olduğunu gösterir. Türkiye’de birçok pırlanta mağazasının popüler olmasının arkasında HDR sertifikasına sahip olması yer alır. Türkiye’de satılan takıların orijinalliğinden emin olmak için HRD Antwerp üzerinden kontroller yapılır. GIA sertifikası için ise web sitesi üzerinden Report Check yapılarak süreç tamamlanır.
Sertifikalar, dünyanın birçok yerinde güvenilirliğini gösterir. HRD Antwerp, Avrupa pazarında büyük öneme sahiptir. Antwerp’te laboratuvar bulunması, Belçika’yı elmas konusunda ticaret merkezi haline getirir. GIA, dünya genelinde yaygın olarak kullanılır. Daha çok Asya ve Amerika pazarlarında öneme sahiptir. Bilimsel açıdan da önemli bir değerdedir. Nitelikleri belirlenirken bilimsel yöntemler ve teknoloji yakından takip edilir. Uluslararası sertifikalar, ihracatta kolaylık sağlar. Ticaretin güvenli bir şekilde ilerlemesinde önemli rol üstlenir. Ayrıca farklı ülkelere götürülürken sertifika sayesinde değeri belgelendiğinden gümrük işlemleri kısa sürede halledilir.
Sertifikalara maddi açıdan değer vermek için özellikleri incelenir. Saptanan nitelikler doğrultusunda fiyatlandırma doğru şekilde belirlenir. Maliyetler, pırlantanın nitelikleri doğrultusunda saptanır. HRD Antwerp maliyetlerinde Avrupa pazarının fiyatları incelenir. Sertifika maliyeti, pırlanta ağırlığı doğrultusunda değişiklik gösterir. Buna göre yarım karat bir pırlanta ile 2 karatlık olanın sertifika maliyetleri değişiktir. Ayrıca lazer kazıma ve ek rapor türleri yapılırsa, fiyatlandırma da değişebilir.
Her ne kadar pırlanta sektöründe HRD ve GIA ön plana çıksa da farklı sertifika kuruluşları da bulunur. Bu kuruluşlar da uluslararası prestij sahibidir. Başlıca sertifika veren kuruluşlar ise şunlardır:
Pırlantalar genel olarak estetik ve manevi açıdan anlam içerir. Ancak bazı kişiler, pırlantayı yatırım aracı olarak tercih ederler. Pırlantanın maddi açıdan değerlendirilebilmesi her şeyden önce sertifikaya bağlıdır. Sertifikanın uluslararası geçerliliğe sahip olması değerini kanıtlar. Sertifikalı olan pırlantalar, uzun vadede kazanç elde etmeyi sağlar.