Tüm Ürünlerde %60’a Varan İndirimler

Evlilik Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır? Tarihi, Anlamı ve Kültürel Farklılıklar

Eklenme Tarihi:
Güncellenme Tarihi:

Evlilik Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır? Tarihi, Anlamı ve Kültürel Farklılıklar

Evlilik Yüzüğü Hangi Parmağa Takılır? Tarihi, Anlamı ve Kültürel Farklılıklar

Bazı davranışların, hareketlerin giysi ve aksesuarların oldukça derin anlamları vardır. Bunlardan birisi de birçok manevi anlamı da beraberinde getiren yüzük takılmasıdır. Özellikle de evlilik sürecinde yüzüğün çok daha derin anlamalı vardır. Söz döneminde başlayarak evlilik boyunca devam eden yüzük takılması sevginin ve birlikteliğin en büyük göstergesi olarak kabul edilir. Birçok kişi hayatı boyunca aynı yüzüğü kullanarak sevdiği kişiye olan bağlılığını da ortaya koyar. Ancak bu noktada en çok kafa karıştıran sorulardan birisi de yüzük hangi parmağa takılır konusudur.

Evlilik yüzüğü, tarih boyunca anlamını koruyan bir takı olmuştur. Aşk, bağlılık ve sadakati bir araya getiren evlilik yüzüğünün kullanımı da toplumdan topluma kültürden kültüre farklılık gösterebilir. Özellikle bazı kültürlerde tarihi anlamını ve kültürel değerini yansıtan bir ritüeldir. O zaman şimdi evlilik yüzüğünün anlamı ve evlilik yüzüğü hangi ele takılır konularında biraz bilgi verelim.

Evlilik yüzüğü kullanımı binlerce yıl öncesinden günümüze kadar gelmiş özel bir ritüeldir. Toplumlar farklı şekillerde yüzük kullanırlar. Ancak temel amaç genel itibariyle benzerdir yani yüzük takmak bağlılığı ve birlikteliği sembolize eder. Antik Mısır’da evlilik yüzüğü takılırdı. Mısırlılara göre yüzük sonsuzluğu temsil ederdi. Yüzükteki yuvarlak şekil, sonsuz aşkın göstergesiydi. Hiç bitmeyen bağlılığı ortaya konulmasının yanı sonra kalbe giden yolu da simgelerdi. Mısırlılar yüzüğü sol elin dördüncü parmağa takarlardı. Çünkü bu parmakta, kalbe giden bir damar olduğuna inanılır ve buna da ‘aşk damarı’ denilirdi.

Antik Roma’da da benzer şekilde yüzük kullanılırdı. Ancak bu dönemde yüzük takılması sadece aşkı değil mülkiyeti de ortaya koyardı. Romalı erkekler, sevdikleri kadına karşı değeri hediye ettiği yüzükle gösterirlerdi. Orta Çağ’da ise yüzük takmak nikâhta gerçekleşen bir gelenekti. Altın yüzükler döneminde oldukça değerli bir nitelik taşırdı. Zamanla da değerli taşlar daha süslü ve gösterişli bir hal kazanmıştır. Damat, yüzüğü üç parmağa dokundurur ve yine dördüncü parmağa takardı.

Evlilik Yüzüğünün Parmağı: Neden Sol El, Yüzük Parmağı?

Alyans hangi ele takılır sorusu hakkında farklı cevaplar verilebilir. Özellikle alyansın içerdiği anlamın ve zamanın bilinmesi kafa karışıklığı oluşmasına yol açabilir. Geleneklerimize göre nişan ve evlilik yüzüğünün takıldığı parmak farklılık gösterir. Bu açıdan ilk olarak nişan yüzüğü nereye takılır sorusuna cevap vermek doğru olacaktır. Nişan yüzüğü genel olarak sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik yüzüğü ise sağ ele takılır. Bu durum Türkiye ve birçok Ortadoğu ülkesinde benzerdir. Fakat son yıllarda batı kültürü genç nesli etkisi altına almıştır. Genç nesiller yüzüğü farklı parmaklarında da kullanmayı da tercih edebilir.

Genel kullanımıyla nişan ve sözlülük döneminde yüzük için sağ elin dördüncü parmağı tercih edilir. Bazen nişan yüzüğü bazen de tektaş yüzük kullanımı yaygın olarak dördüncü parmağa takılır. Evlilik süreciyle birlikte aynı yüzükler sağ elden sol ele alınır. Bu sayede kişinin yüzüğü hangi eline taktığına bakılarak evli mi yoksa nişanlı mı olduğunu anlamak da mümkün hale gelir. Sol el yüzük parmağı kullanımı kişinin evli olduğunu göstermesinin yanı sıra duygusal açıdan da anlamlar içerir. Sonsuz aşk yanı sıra sadakati de temsil ettiği bilinen bir gerçektir.

Yüzük kullanımında kişinin kültürel değerleri ve gelenekleri de önemlidir. Bazı kadınlar, sağ eline alyansı sol eline ise tektaşı kullanabilir. Bu şekilde bir kullanım yüzüğün aksesuar olarak da estetik görünmesini sağlar. Craft Pırlanta koleksiyonlarımızda evlilik teklifi yüzükleri ve daha fazlasını bulabilirsiniz. Aşkınızın en güzel sembolünü kaliteli pırlanta yüzük tasarımlarımız arasından seçebilirsiniz.

Vena Amoris Efsanesi: Kalbe Giden Aşk Damarı Gerçeği

Sol elin dördüncü parmağına evlilik yüzüğünün takılması konusunda aşk damarına dair inanışlar bulunur. Aşk damarı olarak bilinen ve Latince ismi ‘Vena Amoris’ olan parmakta özel bir anlam bulunduğuna da inanılır. Ancak ‘aşk damarı’ bilgisi incelendiğinde bilimsel araştırmaların bu gerçeği çürüttüğü görülmüştür. Ne yazık ki modern bilime göre, aşk damarı diye bir bilgi yoktur ve bu bilgi sadece eski çağlardan gelen bir efsanedir.

İnsan vücudunda kalbe giden tüm damarlar, parmaklardan geçer. Ancak bu damarlardan hiçbiri doğrudan bir bağlantıyla alakalı değildir. Aşk damarı bilgisi araştırıldığında verilerin çok eskilere kadar dayandığı görülür. Eski Mısır ve sonrasında gelen bu bilgi toplumlar arasında oldukça rağbet görmüştür. Avrupa’da sol elin dördüncü parmağına yüzük takılması geleneğiyle özel bir anlam kazandırmak hedeflenmiştir. Zamanla da Avrupa’dan yayılan bu inanış ülkemize kadar gelmeyi başarmıştır.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre parmaklarda arterler bulunur. Bu arterler, temiz kanı taşıyan damarlardır. Kirli kanı taşıyan damarlar da parmaklarda yer alır. Ancak iki damarın da kalbe bağlanmasıyla ilgili bir veri yoktur. Dördüncü parmakta yer alan damar yapısı incelendiğinde, sistemin normal çalıştığı görülür. Dördüncü parmak, radial ve ulnar arterler tarafından beslenir. Kan, toplardamarlarla geri taşınır. Her ne kadar anatomik verilerde aşk damarı bilgisinin çürütüldüğü görülse de tarihsel ve kültürel açıdan gelenek devam eder. Aşk damarı olmasa da yüzüğün sol ele takılması romantik bir inanıştır. Kültürel ve sembolik anlamdan oluşan yüzük takmak ilişkinin güçlenmesinde rol oynar. Çiftler için aidiyeti ve bağlılığı gösterir.

Tarih Boyunca Evlilik Yüzüğü Geleneği

Tek taş hangi ele takılır sorusu birçok kadın için kafa karıştırıcı bir konu haline gelmiştir. Çünkü tektaş kullanımı özellikle son yıllarda önem kazanır. Kadınlar, ilişkinin evreleri doğrultusunda yüzüğünü hangi ele takacağı düşüncesini taşırlar. Bu noktada tektaşın ilişkinin hangi evresinde takıldığının incelenmesi gerekir. Evlilik döneminde sol, nişanlılık döneminde sağ ele takılabilir. Ancak alyansla birlikte kullanılacaksa beraber ya da ayrı ayrı da kullanıma uygundur.

Yüzük kullanımında çok eskilerden günümüze gelmeyi başaran farklı gelenekler bulunur. Geçmişte evlilik yüzüğünün ‘başlangıcı’ simgelediğini söyleyebiliriz. Antik Mısır, evlilik yüzüğünün kaynağı olarak bilinir. Mısırlılar, papirüs ve saz yapraklarıyla yüzük yaparak geleneği oluşturan medeniyettir. Halka şeklinde bir takı yaparlar ve yaptıkları halkayla sonsuz aşkı ortaya koyarlardı. Ayrıca Mısır halkı, Vena Amoris efsanesini de ortaya atan ilk toplumdur.

Antik Roma’ya bakıldığında evlilik yüzüğü biraz daha farklıdır. Buna göre Romalılar yüzüğü bir nevi sözleşme anlamında kullanır. Kadına yüzük verilirse bu nişanlılık ya da evlilik dönemini ifade eder. Yüzük Antik Roma’da demirden yapılırdı. Zamanla altın ve gümüş madenlerine dönüştürüldü. Hatta yüzüklere tarih ve isim de işlenerek günümüze en yakın formu oluşmaya başladı. Ortaçağ’da kilisenin etkisi yüzük kullanımında da kendini gösterir. Ortaçağ döneminde gerçekleşen evlilik törenlerini kiliseler yönetirdi. Bu durum yüzüğe dini bir anlam verilmesini sağlamıştır. O dönemde takılan yüzük ‘Tanrı’nın önünde yemin etmeyi’ ifade ederdi. Genel olarak bu dönemde altın yüzük kullanılırdı. Çünkü altın anlamı nedeniyle sağlığın ve değerin göstergesiydi.

Farklı Kültürlerde Evlilik Yüzüğü Kullanımı

Yüzük takılması her kültürde kendine az veya çok yer edinmiş bir ritüeldir. Evlilik yüzüğü kültürel, manevi bağlılığını en iyi şekilde ortaya koyar. Dünya genelinde kültürden kültüre farklılık gösteren yüzük, bazen sağ bazen de sol ele takılır. Batı kültüründe genel olarak sol ele takılır. Dördüncü parmağa takılan yüzük genel olarak nişanlılıkta kullanılır. Bazen nişan ve evlilik sürecinde olmak üzere iki tane yüzük kullanılır. Bazen de tek taşın üzerine alyans eklenir. Çiftler, alyansın içine isim ve evlilik tarihlerini kazır. İskandinav ülkelerinde ise erkekler ve kadınlar nişan yüzüğü kullanır.

Doğu Avrupa ve Rusya’da yüzük genel olarak sağ ele takılır. Bunun arkasında Hristiyanlığın etkisi vardır. Çünkü Hristiyanlıkta sağ taraf kutsal olarak bilinir. Bazı kültürlerde ise yüzüğün sol ele takılması, kişinin dul ya da boşanmış olduğunu gösterir. Hindistan’da yüzük takmak çok fazla yaygın değildir. Hindistan’da ‘mangalsutra’ denilen kolyeler vardır. Altın ve siyah boncukların birleşimi olan bu kolyeyi erkek, eşinin boynuna takar. Eski Çin geleneğinde kadınlar için evlilik takıları daha farklıdır. Kadınlar, alyans yerine bilezik kullanır. Bileziklerde ise Anka kuşu ve ejderha gibi semboller bulunur.

Sağ Ele Takılan Evlilik Yüzükleri: Hangi Ülkelerde Yaygın?

Genel olarak evlenince yüzük hangi parmağa takılır sorusuna kısaca sol el denilse de aslında anlamı oldukça fazla bir durumdur. Ancak bazı kültürlerde yüzük sağ elde kullanılır. Doğu Avrupa ülkeleri genel olarak yüzüğü sağ ele takar. Bu ülkeler arasında Rusya, Polonya, Macaristan, Letonya örnek gösterilebilir. Sağ ele takılan yüzük sayesinde Tanrı’nın evliliği koruyacağına inanç duyulur. Eğer kişi boşanırsa ya da dul kalırsa yüzük tekrar sol ele takılır. Almanya ve Avusturya da nişanlıyken yüzük sol ele takılır. Evlenince ise yüzük sağ elde kullanılır. İspanya ve Latin Amerika’da yüzük için sağ el kullanılır. Fakat bazı bölgeler, yüzük için farklı kullanımlar da görülür.

Sağ elde yüzük kullanan bir diğer ülke ise Yunanistan’dır. Yunanistan’da Ortodoks Hristiyanlık etkisi görülür. Kültür her ne kadar sağ elde kullansa da batı toplumlarının etkisiyle çiftler sol eli kullanır. Hindistan’da gelenekler batı toplumlarından farklılık gösterir. Çiftler, yüzük için sağ eli kullanır. Hindistan kültürüne göre sol el ‘temiz olmayan’ olarak görülür. Sağ el ise daha kutsaldır. Norveç ve Danimarka, sağ eli tercih eder. Bunun arkasında da dini ve kültürel etkiler hâkimdir. Ancak zamana bağlı olarak geleneklerde değişiklik görülebilir. Yukarıdan da anlaşılacağı gibi alyans hangi parmağa takılır sorusunun basit bir yanıtı ne yazık ki yoktur.

Evlilik Yüzüğü Seçimi: Parmağınıza En Uygun Yüzük Nasıl Olmalı?

Yüzük, estetik ve konfor açısından kullanmanın kişiye uygun olması önem taşır. Bu sebeple de yüzük takarken, sadece tasarıma odaklanmak doğru değildir. Bununla birlikte parmak yapısının ve yaşam tarzının da dikkate alınması gerekir. Yüzük, parmağın yapısal özelliklerine uygun olmalıdır. Tektaş hangi ele takılır sorusu için estetik bir nitelik taşıyacak şekilde kullanılması cevap olarak verilebilir. Parmak yapısı incelendiğinde uzun ve ince yapıda olanlar için her türlü yüzük uygundur. Bu tarz parmak yapısı hem zarif hem de gösterişli yüzükleri taşıyabilir. Genel olarak büyük taşlar, bu tip parmaklarda daha şık görünüm kazanır.

Kısa parmaklarda yüzük seçimi yaparken daha dikkatli olmak gerekir. Bu noktada parmakları olduğundan daha uzun göstermek hedeflenir. Oval ya da uzun elmas kesiminden oluşan yüzükler daha uygun olacaktır. Eğer yüzük ince banttan oluşursa, bu sayede parmaklarda daha zarif bir görünüm oluşur. Kadın parmaklarda çok ince yüzükler önerilmez. Dengeli bir görünüm kazanmak için geniş bantlı ve orta kalın bir yüzük tavsiye edilir. Genel olarak büyük taşlardan oluşan yüzükler, görünüme orantı ve dikkat çekicilik kazandırır.

Parmak yapısı kemikli ise vintage modeller tavsiye edilir. Kubbeli tasarımdan oluşan yüzükler, geçişin yumuşak bir hale gelmesini sağlar. Parmaklar, zarafet kazanarak şık görünüm sahibi olur. Yüzük seçiminde günlük yaşamın da dikkate alınması gerekir. Sportif aktivitelerle uğraşan kişilerin abartıdan uzak bir yüzük takması önerilir. Yüzük, dayanıklı olmalıdır. Güvenli kullanım için tektaş yüzüklerde ince modeller daha uygundur.

Yüzüklerde metal seçimi de önemlidir. Klasik bir görünüm için sarı altın uygundur. Bu renk, koyu tenlere uygundur. Beyaz altın ise pırlantalar uyumludur. Görünüm modern bir şekilde tamamlanır. Tektaş pırlanta yüzükler çağlardır değişmeyen bir gelenek olarak evlilik tekliflerinin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Craft Pırlanta koleksiyonlarımızda şık ve zarif tektaş yüzükleri tercih ederek teklifinizi unutulmaz hale getirebilirsiniz.

 

Hakan Cicek

Hakan Çicek

Haber Bültenimize Abone Olun
Özel teklifler, ücretsiz hediyeler ve hayatta bir kez karşınıza çıkacak fırsatlardan yararlanmak için abone olun.